18 Kasım 2014 Salı

Windows 10

WİNDOWS 10


Windows 10 (kod adı:Threshold) 30 Eylül 2014'te teknik önizleme sürümü tanıtılan Microsoft Windows ailesinin yeni sürümüdür. Windows 10, 2015 yılının sonuna doğru satışa sunulması beklenmektedir.
Yeni özelliklerin yanı sıra Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve önseçimli gelen masaüstü terchileri üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Windows 10, 6.4 sürüm numarası ile gelecektir.


Yenilikler

30 Eylül 2014 tarihinde Windows takımının Youtube sayfasına yüklenen tanıtım videosunda Windows'un yeni sürümü ile sunulacak olan başlıca özellikleri tanıtılmıştır. Arayüz ve kullanılabilirlik üzerine odaklanılan tanıtım videosuna göre, yeni sürümde arayüzünde küçük ama önemli değişikler yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi Windows'un klasikleşmiş başlat menüsünün yeni sürüme uyarlanarak tekrardan gömülü olarak Windows'un bir parçası haline gelmesidir. Bir diğer önemli değişiklik ise Windows 8 ile hayatımıza giren başlangıç ekranını (resmî olmayan adı ile "Metro") veya geleneksel Windows masaüstünü arasında seçim yapabilme imkanı sunmasıdır. Başlat menüsünün sağ tarafında sabit kısayollar yerine modern kutucuklar bulunmaktadır. Ekranda görünüp kısa sürede kaybolan bildirimler için görev çubuğundaki bildirim alanında Bildirim Merkezi eklenmiştir. En önemli yeniliklerden biri ise, Windows 8 ile tanıtılan Windows mağaza uygulamaların (apps) geleneksel pencere özelliklerine (küçültme, büyültme, kapatma) kavuşmasıdır. Masaüstü pencereleri ile modern uygulama pencerelerinin birbiriyle karışmaması için modern pencerelerin görünümü farklı olacaktır. Bununla birlikte Linux tabanlı işletim sistemlerinin sahip olduğu birden fazla masaüstü (çalışma alanlı) yaratma özelliği Windows 10'un getireceği en önemli yeni özelliklerden birisidir.Ayrıca Üretici firma yaptığı bir anket sonucunda büyük çoğunluğun RAR,ZIP gibi dosyaların ek bir programa ihtiyaç duymadan Windows tarafından otomatik olarak açılmasını istemesi üzerine bu özelliğin eklenebileceğini duyurdu.
Lansman’da işletim sisteminin adını Windows şefi Terry Myerson açıklamış ve daha sonra bazı detaylara geçiş yapmıştır. Yeni işletim sisteminin şimdiye dek Windows serisinde piyasaya sürülen en geniş cihaz seçeneğine sahip işletim sistemi olduğundan bahseden Myerson, bunun ardından bir kişiye ait tüm cihazlardaki Windows’ların birbiriyle eşlemeyi (senkronizasyon) sürdüreceğini, Windows 10'un masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda, televizyonlar ile tablet bilgisayarlarda rahatlıkla çalışacağını da belirtti.

Sistem Gereksinimleri 

İndirebilirlik 

Windows 10'un "Teknik Önizleme" sürümü Microsoft'un Önizleme sitesinden indirilebilir. Ancak sürüm geliştirilme aşamasından olduğundan, hataların ve sorunların varolduğu unutulmamalıdır. Eğer kurulum yapılacaksa Windows 8 ve 8.1 kullanıcılarının USB Kurtarma Diski oluşturmaları tavsiye edilmektedir. Önceki sürümler ise Teknik Önizleme sürümünü tekrardan kurmak zorunda kalabilirler. Windows 10 Teknik Önizleme sürümünün indirilebilmesi için "Windows Insider Program"a katılmak gerekmektedir. Kullanıcıların geri bildirimlerini isteyen Microsoft, bu yöntem ile hem kullanıcıyı rahatlatmak hem de yeni ürünlerinin tanıtımını kolaylaştırmayı amaçlamıştır.

Kaynak: tr.wikipedia.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder